top of page

Waarom een professionele fotograaf op je bruiloft?

(Bijna) iedereen heeft het; een fotograaf op de bruiloft. Maar waarom eigenlijk? Is het niet net zo gemakkelijk om overal wegwerp camera's neer te zetten of gewoon een familielid te vragen met een fancy camera om een paar mooie foto's te maken? Laten we de voordelen van een professionele bruidsfotograaf even op een rijtje zetten.


Creativiteit

Een bruidsfotograaf heeft meestal al veel ervaring en ziet dingen anders dan jullie. Een locatie kan er in jullie ogen wat saai uit zien, maar je fotograaf kan zelfs op de meest standaard locaties nog een mooie foto maken. Een fotograaf uit de regio weet vaak de mooie en rustige plekjes zo te vinden. Ook als er van alles tegelijk gebeurt zal je fotograaf zijn/haar ogen overal hebben. Foto's van de eerste kus als man en vrouw, maar ook snel tussendoor de bruidskindjes die even afgeleid waren of die kus maar helemaal niks vinden. Overal mogelijkheden in zien en heel snel kunnen schakelen, dat zijn dingen die je fotograaf niet in 1 dag heeft geleerd.


Fijne persoonlijkheid

Een fotograaf op je bruiloft is een hele persoonlijke keuze. Natuurlijk zijn er fotografen die jullie niet zo aanspreken. Houdt je van een fotograaf die jullie laat poseren voor een perfect gestijlde foto of zoek je iemand die de momentjes fotografeert zoals ze ontstaan op de dag zelf, zonder al te veel poseerwerk en 'lachen naar de camera'? Het bepalen van jullie stijl en de zoektocht naar de juiste fotograaf zal er voor zorgen dat jullie een trouwfotograaf hebben die bij jullie past, met jullie meedenkt en zelf met te gekke ideeën komt. Omdat deze fotograaf jullie stijl goed begrijpt, is de kans groot dat jullie ook gewoon heel goed klikken. Hoe fijn is dat!Zekerheid

Als je foto's maakt op een bruiloft, dan moet het in 1 keer goed gaan. Ook als ineens de zon weg is en het licht in de trouwzaal totaal anders is moet er gewoon door gefotografeerd worden. Als je achteraf teleurgesteld terugkijkt op de foto's dan baal je echt dat je niet beter hebt rondgekeken voor een professionele trouwfotograaf. Naast de zekerheid dat een professional weet waar hij/zij mee bezig is en de apparatuur door en door kent, zorgt die fotograaf ook voor back-up materiaal tijdens de bruiloft. Camera ineens kapot? Hup, verder met de back-up camera. Lens gestoten? Gelukkig hebben we er wel meer bij. Fotograaf breekt zijn/haar been de dag voor jullie bruiloft? Een professionele fotograaf heeft altijd contacten en kan op korte termijn vervanging regelen, maar nog steeds wel zelf de nabewerking en het album voor jullie regelen.


Back-up

Als we het over zekerheid hebben in het kopje hierboven, dan valt een back-up van alle foto's daar eigenlijk ook onder. Toch staat deze apart. Waarom? Een back-up van alle foto's is zo ontzettend belangrijk! Komen jullie na 2 jaar terug bij de fotograaf omdat jullie computer is gecrasht of de USB kapot is gegaan (ok, ik raadt alle bruidsparen ook aan om zélf ook een back-up te maken, maar in dit voorbeeld laten we dat even achterwege), dan is het toch erg fijn dat alle foto's er nog gewoon zijn.

Daarnaast kan het ook gebeuren dat tijdens het nabewerken (dus voor jullie alle foto's hebben ontvangen) er iets gebeurt met de computer van de fotograaf. Kun je nagaan wat er gebeurt als die crasht en er geen back-up beschikbaar is? Zelf zorg ik ervoor dat mijn computer op ieder moment automatische back-ups draait. Zo kan ik altijd door als er iets gebeurt (wellicht met wat vertraging, maar liever vertraging dan geen foto's!)


Nabewerking

Ja, de nabewerking. Misschien is het goed om hier eens een voor- en na-foto te plaatsen. Zo zie je wat er soms nog gedaan wordt aan een foto voor jullie hem ontvangen. Iedere fotograaf heeft zijn/haar eigen stijl, die voornamelijk bepaald wordt door de manier van nabewerking van de foto's. Let er dus vooraf op of de stijl die jullie in het portfolio van de fotograaf zien, ook bij jullie past.

Het bewerken van een foto gebeurt in verschillende programma's (ieder heeft zo zijn voorkeur), maar vaak gebruikte programma's zijn Lightroom en Photoshop.
Niet fotogeniek? Geen excuus!

De meestgehoorde opmerking als ik mensen voor het eerst spreek als fotograaf? "Ik ben niet fotogeniek... van mij hoeft dat allemaal niet zo, al die foto's." Wat zeggen die mensen na de reportage als ze de foto's terug zien? "Wauw dit had ik niet verwacht, bedankt voor de mooie foto's!" of "Het viel echt alles mee, ik heb me helemaal niet ongemakkelijk gevoeld." Hoe dat komt? Door mijn ervaring met bruidsparen en mijn eigen bruiloft, weet ik wat kan helpen om de spanning te breken, zorg ik dat ik jullie echt leer kennen en de échte momentjes kan fotograferen. Dus geen gemaakte lach voor de fotografe die je niet zo goed kent, maar een echte lach naar je lief die je net verteld heeft dat 'ie eigenlijk wel een drankje kan gebruiken (om 10 uur 's ochtends ;-) ). En reken maar, ook jullie blijven plakken op de foto's, geen zorgen!

Door mijn werk als bruiloftfotograaf, zorg ik er voor dat mensen met veel plezier op hun bruiloft terugkijken en door de foto's de hele dag weer herbeleven. Waarom ik dat doe? Omdat ik zelf heel erg blij wordt van het maken van mooie beelden, maar vooral het blij maken van de mensen die op die foto's staan. De foto's maak ik vooral voor jullie, maar zelf geniet ik er ook keer op keer van. Elke bruiloft opnieuw wil ik een onvergetelijke reportage afleveren aan mijn klanten.


Wil jij de mogelijkheden ook eens zien en ervaren hoe ik te werk ga? Kennismaken is ontzettend gezellig en je zit nergens aan vast. Belangrijker vind ik het dat jullie de fotograaf vinden die bij jullie past, dan dat jullie mij kiezen.
27 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

留言


bottom of page